Az európai uniós kommunikációt nem tekinthetjük a szó hagyományos értelmében önálló terméknek, hiszen egy olyan általános szabályrendszerről van szó, amely minden uniós támogatottságú projekt esetében kötelező. Ez egyrészt arculati kötöttséget jelent, a horizontális politikák szempontrendszerének messzemenő figyelembevételét, másrészt az adminisztrációra és archiválási rendszerre vonatkozó elvárásokat. Pontosan ismerni kell a támogatási szerződésben foglaltakat, a megbízón túl jó kapcsolatot kell ápolni az adott fejlesztés irányító hatóságával és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szakértőivel.


Az EU-s projektek esetében általános probléma, hogy Magyarországon rendszeresen alábecsülik a tervezési időszakban a pályáztatási folyamathoz, illetve a nyertes pályázóval kötendő szerződés aláírásához szükséges időt. Mindez – nyertes pályázóként – ahhoz a kellemetlen helyzethez vezet, hogy a projekt indulásakor már több hónapos lemaradással kell szembenéznünk.


Hogyan kerülheted el az ilyen és ehhez hasonló problémákat? Sajnos ez az esetek többségében ez nem a pályázón múlik, ám sokat segít, ha a tanácsadó ismeri a rendszert és annak működési mechanizmusát, jó kapcsolatot ápol azokkal a kulcsemberekkel, akik elősegíthetik a projekt sikeres és zökkenőmentes lebonyolítását.


Az ISSUES tanácsadói közül többen is éveket töltöttek el vezető pozícióban a közszférában, így tapasztalataik bár megfizetendő, mégis megfizethetetlen segítséget jelentenek számodra európai uniós projektjeid végrehajtása során.

System.String[]
ügyfélkapu

partnereink
esettanulmányok
spotlight